27 אוקטובר 2011

נתגלה בלב חיפה - תל אביב של שנות התשעים

לפני שבוע ביקרנו בחיפה והשתתפנו בסיור רגלי במסגרת "הליכות חיפה" של מוזיאון חיפה לאומנות. הסיור עצמו היה קצת לא ממוקד אבל בזכותו זכינו להכיר את אחת השכונות החביבות ביותר בעיר - שכונת הדר.

רחוב מסדה

השכונה מזכירה קצת את אזור שנקין של לפני 10 או 15 שנה, בעיקר בזכות האוכלוסייה הצעירה, בתי הקפה העצמאיים וכמה בניינים בסגנון הבינלאומי.

שלט מול קפה מסדה

כמובן שבתור תל אביבים הדבר שהכי הפתיע אותנו הוא כמה הדירות שם זולות - לא רק ביחס לשנקין של היום, אלא אפילו ביחס לפלורנטין.


בזכות צורתה של העיר בחלק ניכר מהדירות בשכונה (או לפחות מהגגות והמרפסות שלהן) תוכלו לראות פיסה של ים (פרט שבתל אביב ישר מוסיף 100,000 למחיר הדירה) ובשלב הנוכחי האזור עוד לא נראה צפוף מדי, ופה ושם עוד יש גינות, עצים, וקצת ירוק.

מימין - פינה ירוקה; משמאל - נוף מחדר מדרגות

ואם אתם בקטע של תחבורה ציבורית נוסטלגית אז הכרמלית עדיין מתפקדת ותוכל לשאת אותכם מרחוב מסדה שבלב השכונה עד לראש הכרמל או למטה לעיר התחתית, כדי שתוכלו לתפוס רכבת בחזרה לתל אביב.


באופן כללי הייתה לי בשכונה תחושה של פעם - לא של זמנים עתיקים במיוחד אלא של סביבות שנות התשעים - משהו בצבעוניות וברוגע היחסי - אנשים בבית קפה ממש קראו עיתונים ולא רק תקעו מבטים במסכים של לפטופים או סלולריים (וגם מאוד שמחתי לשמוע ערבית מדוברת ברחוב, ככה סתם בשיא הטבעיות).


בהתחלה חשבתי שאולי זה סתם נדמה לי שהאנשים בשכונה נחמדים יותר, אבל אז ראיתי את הפתק הזה מוצמד לשמשה של מכונית חונה:


אולי זו סתם פסימיות תל אביבית (או אופטימיות חיפאית), אבל נראה לי שבתל אביב לא היו שמים פתק אזהרה שכזה אלא ישר מזמינים שוטר או פקח, או לפחות מוציאים את האוויר מהצמיגים (כפי שכתוב על שלט מאיים באחת מהחניות ברחוב שלנו).

(אם השתכנעתם ואתם רוצים לעבור לשכונה אתם מוזמנים לפנות לתיווך הדר)

אם גם אתם רוצים להשתתף בסיור אדריכלי בחיפה בסוף השבוע הקרוב או סתם ללמוד עוד על הארכיטקטורה שלה, אני ממליץ שתקראו את הכתבה של יערה ב-NRG:

13 אוקטובר 2011

על המפה:חמישה דברים שאפשר לעשות עם מפות משומשות

אחרי שחזרתי מאמסטרדם עם המפה המסומנת ששירתה אותנו נאמנה במשך חמישה ימים הבנתי שאין מנוס אלא לחדש וליצור מחדש. לא חייבים לזרוק, ואפילו אפשר לעשות במפות שימוש בהכנת דברים חדשים, ובכך לשמור על הסביבה וקצת לחסוך על דברים שבדרך כלל היינו קונים. אז מתוך הרעיון הזה אני ושי (בעיקר) חשבנו על חמישה דברים שאפשר לעשות עם מפות והכנו אותם (טוב - בעיקר שי). לפניכם הרשימה:

עטיפה לספר
זה אולי ישמע בנאלי, אבל האמת היא שאין דבר יפה יותר משימוש במפה לעטיפת ספר או מחברת לקראת הלימודים של הילדים. העטיפה החדשה מצוינת לספר לגיאוגרפיה, ללימוד אנגלית, או כל שפה אחרת שתבלוט על פני כל שאר הספרים. אם הילדים קטנים, אפשר ללמד אותם את שיטת העטיפה האהובה עליכם, ואם הם כבר יודעים לבד, אפשר פשוט לתת להם את המפות הישנות במקום ללכת לקנות נייר חדש.

מחזיק עפרונות
גם עם מחזיק העפרונות אפשר לשמור על מוטיב החזרה לבית הספר. התהליך פשוט ביותר: מצאו קופסת שימורים או כל קופסת פח עומדת שניתן לשים בה עטים, ועטפו אותה בחלק מהמפה בעזרת דבק פלסטי. התוצאה – חמודה ביותר. ושוב - חסכונית וירוקה.

עטיפה לספר, מחזיק עפרונות וארנק

מניפה
את שעת האוריגאמי כדאי להתחיל עם הילדים בקיפול מניפה שתהיה יפה ושימושית כאחד. לילדים גדולים, אפשר למצוא הוראות למניפה סינית שמסובכת יותר להכנה, ולילדים קטנים, מספיק להכין את המניפה המסורתית לפי השלבים בקליפ הבא:


ארנק מנייר
לילדים גדולים יותר וגם למבוגרים, אפשר לעלות מדרגה ולהכין ארנק מנייר רק בעזרת קיפולי נייר ומספריים, ללא נייר דבק. את התוצאה שווה לתת מתנה לאבא או סבא שיכולים לעשות שימוש בארנק רזה במיוחד. ניתן לעקוב אחרי השלבים השונים בקליפ הבא:


והנה התוצאה:


ארנק ממפה


יצירת אומנות
ואם לא בא לכם לקפל, לגזור או להדביק, אפשר פשוט לקחת טוש או עט ולצייר לפי הקווים המנחים שעל המפה או פשוט למסגר, בלי שום תוספות. מי שרוצה לקבל רעיונות לאמנות מגניבה שעושים על מפות, יכול להציץ בבלוג של אינגריד דאברינגר, שנוהגת להפוך את כל המפות שלה ליצירת אמנות.